Spoed?!
Bel 050-3181418

Bekkenkanteling

Bekkenkanteling of Triple Pelvic Osteotomy (TPO)

is een ingreep die veel ellende voor uw hond kan voorkomen. Wanneer honden beschadigingen hebben in het kraakbeen van de heup, kan er bijvoorbeeld heupdysplasie (HD) optreden. De heupproblemen zijn meestal goed te verhelpen via een TPO-ingreep. Deze operatie is vooral geschikt voor jonge honden (bij voorkeur jonger dan 12 maanden) met pijnlijke heupdysplasie. Na een uitgebreid klinisch onderzoek en röntgenfoto’s, bekijken we wat de beste aanpak is.

Hoe minder kraakbeenschade er is, hoe beter de resultaten van een dergelijke ingreep. Het heeft vaak te maken met de leeftijd van de hond: hoe ouder de hond, hoe meer schade er meestal ontstaan is aan het kraakbeen. Voor een goed resultaat van een operatie, moeten we er dus zo vroeg mogelijk bij zijn.

Niet alle honden die op jonge leeftijd last hebben van kraakbeenschade in de heup krijgen later last van heupdysplasie. Het is echter niet mogelijk om deze groep honden uit te selecteren op jonge leeftijd. In deze groep zou de TPO misschien niet nodig zijn, maar het is zeker dat de TPO-ingreep de kansen op een normale functie van de heup op oudere leeftijd verhoogt van ongeveer 50% naar 90%. TPO is daarom wel aan te raden, aangezien er anders sprake kan zijn van de veel duurdere kunstheup of de minder succesvolle heupkopexcisie.

De bekkenkanteling of TPO is dé behandeling bij uitstek voor HD. Als we deze operatie op de juiste leeftijd en uitvoeren, is de levensverwachting van de hond perfect normaal en zal HD niet meer optreden.

Bij een bekkenkanteling zagen we het bekken door op drie verschillende plaatsen (A,B en C) en we het kantelen van het zo ontstane, losse stuk. Dit zetten we vervolgens vast door middel van een speciale plaat met schroeven. Op die manier kan het stuk weer vastgroeien. Dit vastgroeiproces duurt ongeveer 6 tot 10 weken.

Na zes weken kan de tweede zijde geopereerd worden als deze ook is aangetast. Dit soort ingrepen levert al snel goede resultaten op. De honden steunen reeds vaak na een dag op de heup, hoewel ze die nog niet volledig belasten. Als de tweede zijde wordt geopereerd, ongeveer zes weken later, duurt het herstel meestal wat langer. Het duurt dan nog enkele weken voor dit herstel volledig is.

Eigenaren zijn dan ook zeer enthousiast over de resultaten van TPO. De bekkenkanteling kan niet steeds herhaald worden. We passen het alleen toe bij jonge honden. Na twaalf maanden is de ingreep meestal niet meer zo efficiënt, omdat er dan meestal reeds artroseveranderingen ontstaan zijn. We bekijken dit per hond.

bekkenkanteling voor en na