Spoed?!
Bel 050-3181418

Patella luxatie

Patella luxatie is een knieaandoening waarbij de knieschijf (te) los zit.

Als bij een hond de knieschijf uit de groeve schiet, gaat hij of zij hinkelen of mank lopen. Omdat deze afwijkingen meestal aangeboren zijn, ontstaat de kreupelheid vaak al op jonge leeftijd. We zien dan vaak een te ondiepe groeve of dat deze zelfs helemaal ontbreekt. Een aangeboren, verkeerde stand van boven- en onderbeen kan er voor zorgen dat de knieschijf steeds uit de groeve wipt. Sommige hondenrassen zijn hier gevoeliger voor dan andere. Heel af en toe kan de knieschijf ook gaan ‘ontsporen’ doordat het gewrichtskapsel is gescheurd. Bijvoorbeeld door een ongeluk.

Gevoeligheid

Patella luxatie komt vooral voor bij kleine honden. Ook rasloze honden en katten kunnen last hebben van deze aandoening. Rassen zoals de Chihuahua, Yorkshire Terriër, Pekinees en Cavalier King Charles Spaniël zijn gevoelig voor dit knieprobleem. Patella luxatie komt tegenwoordig ook relatief vaak voor bij grote hondenrassen als de Labrador Retriever, Golden Retriever, Akita Inu, Alaskan Malamute, Boxer en Husky.Vooruitzichten

Zonder behandeling verergert deze aandoening altijd, maar gelukkig zijn er meerdere behandelingen mogelijk. In de meeste gevallen treedt de kreupelheid bij honden met patella luxatie op voordat het dier 2 jaar is. In 50% van de gevallen komt het zelfs in allebei de knieën voor. Omdat ook het kraakbeen in de knie beschadigd raakt, verdwijnt het langzaam. Dit proces noemen we 'artrose'. Hierdoor glijdt de knieschijf minder soepel en raakt de knie geïrriteerd. Het lichaam zal op deze irritatie reageren door nieuw bot te vormen en dat is dan zichtbaar op een röntgenfoto.

Als we niets doen nemen de slijtage, de vorming van nieuw bot en de kreupelheid van de hond altijd toe in de loop van de tijd. Met een chirurgische behandeling in onze dierenkliniek kan deze negatieve spiraal gelukkig wel gestopt worden.

Behandeling

We stellen tijdens een onderzoek eerst de ernst van de patella luxatie vast en die kan nogal verschillen. Na de vaststelling van de ernst bespreken we de mogelijke behandelingen voor uw hond of kat met u.

Operatie

Of een operatie de beste oplossing is voor uw huisdier, hangt af van de klachten en de gradatie van artrose. Samen met u wegen we de voor- en nadelen van opereren tegen elkaar af. We gebruiken vaak een combinatie van meerdere chirurgische technieken om het probleem te verhelpen. We zullen op basis van onze ervaring, de gradatie en de mate van klachten bepalen welke chirurgische technieken nodig zijn. Een teveel aan corrigerende maatregelen kan zorgen voor een patella luxatie naar de andere kant, terwijl te weinig correctie geen verbetering van de situatie oplevert.