Spoed?!
Bel 050-3181418

Kruisbandoperatie hond

Kruisbandletsel is een veel voorkomende knieblessure bij honden. Meestal na een verkeerde draaibeweging of explosieve afzet, treedt er dan een acute kreupelheid op. De voorste kruisbanden zijn dan geheel of gedeeltelijk gescheurd. De hond belast de gekwetste poot slecht en gaat scheef zitten. De knie zwelt op en kan door de pijnlijke ontsteking minder goed buigen.

Kruisbandoperatie van de knie.

Bij honden van alle rassen kunnen in de knie kruisbanden geheel of gedeeltelijk afscheuren. Kruisbanden zijn twee banden van bindweefsel die van het bovenbeen naar het onderbeen lopen en de knie stabiel maken. Honden die kreupel zijn als gevolg van een gescheurde kruisband kunnen op diverse manieren geopereerd worden:

  • Kruisbanden kunnen vervangen worden door een kunstband of door een band van lichaamseigen materiaal.
  • De knie kan ook stabiel gemaakt worden door de stand van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen te veranderen. Dit is een knieoperatie volgens een ‘TPLO’ techniek (Tibia Plateau Leveling Osteotomy) deze nieuwe methode bied vooral voor grote honden voordelen.

Als de aandoening chronisch wordt, neemt de kans op een goed herstel snel af. Dit wordt veroorzaakt door toenemende artrose (gewrichtsslijtage) en eventueel bijkomend meniscusletsel. Bij lichamelijk onderzoek is de knie pijnlijk bij het buigen en strekken. Bovendien voelt de knie meestal minder stabiel aan. Bij de diagnose ‘voorste kruisbandletsel’ is een operatie de beste behandeling om zo de knie weer stabiel te maken.

De operatieve ingreep is te onderscheiden in twee typen:

Een weke delenoperatie, waarbij we de knie stabiel maken door een nieuwe band: de zogenaamde Flo-techniek.

Een standsverandering van het onderbeen (tibia) door middel van een zaagsnede. Hierdoor raakt de voorste kruisband niet verder overbelast en is eigenlijk niet meer nodig. De TTA en TPLO zijn hiervan de meest gebruikte technieken.

Mocht uw hond kruisbandletsel hebben, dan spreken we met u de behandelmogelijkheden door. De keuze hangt onder andere af van ras , grootte, leeftijd, stand van de knie, mate van artrose en de eventuele kosten. Voor grote en/of actieve honden is een TTA/TPLO-techniek vaak de beste optie. Bij de keuze tussen TTA en TPLO spelen een aantal factoren een rol:

knie